Jordgubbar

Visst är det väl en tjusning med färska jordgubbar? Det hör liksom sommaren till. Linus, jag och Sandra var så sugna idag så när Pelle var med Sandra för att ta lite prover så passade de på att köpa lite goda röda, nja halv mogna var desaa men ACK så goda ändå.....Lite fakta om jordgubben:

Jordgubbe (Fragaria ×ananassa) är en hybrid inom smultronsläktet (Fragaria), som i sin tur tillhör familjen rosväxter.

Namnet jordgubbe syftar både på plantan och på bäret. Ur botanisk synvinkel är jordgubben dock inte ett bär utan ett fruktförband med nötter, då de egentliga frukterna är "bärets" gula prickar. Den är alltså en skenfrukt, det vill säga en uppsvälld blombotten. Som omogna är bären grönvita, och mognar mot allt djupare rött. Det finns också en vit variant av jordgubben, denna saknar det röda färgämnet och kan därför ätas av allergiker som inte tål de vanliga röda jordgubbarna.

Den moderna jordgubben är en korsning mellan sydamerikanska jättesmultron (F. chiloensis) och nordamerikanska scharlakanssmultron (F. virginiana), som senare korsades med europeiska parksmultron (F. moschata). De första jordgubbarna odlades fram i Frankrike under 1700-talet och introducerades i Sverige under senare hälften av 1700-talet.

 

Texten är norpad från Wikipedia.

 

Ha en skön sommar allihopa. Det ska vi ha. Sandra retar Oscar, hihi, hon slutade 1a ring i fredags, han går tills på torsdag...fniss...lite retligt är det :)

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0